liefde
Picture of Martine Debaeke

Martine Debaeke

Waarom is liefde zo… bijzonder?

Toen ik net van mijn zoon was bevallen, liep het mis, of misschien liep het net juist…? Ik voelde mijn ademhaling stoppen. Ik werd me bewust dat ik mijn ademhaling niet meer nodig had.

Hierdoor kon ik mijn fysieke lichaam loslaten. Ik werd omhuld door zoveel onvoorwaardelijke Liefde en een overweldigende diepe vrede. Dit kan ik met geen aardse woorden beschrijven. Ik voelde me intens gelukkig.

Maar het was mijn tijd nog niet, ik hoorde de vroedvrouw roepen en voelde een zuurstofmasker op mijn gelaat. Dit gaf me een heel emotioneel en verstikkend gevoel, een gevoel van boosheid. Ze ontnam me deze diepe ervaring.

Ik realiseerde me op dat ogenblik niet dat ik net mijn zoon op de wereld had gezet, ik voelde alleen maar een enorme behoefte om terug te keren naar deze onvoorwaardelijke Liefde, het was zo uitnodigend, het voelde zuiver, zo intens, zo volmaakt.

Deze ervaring heeft vele vragen bij me opgeroepen. Ik ben veel meer over alles gaan nadenken. Waarom ben ik hier? Als de liefde aan de andere zijde zo puur is waarom is liefde op aarde dan zo moeilijk? Waarom ervaar ik deze overweldigende Liefde hier niet?

De dualiteit van liefde.

Ik heb het vele jaren moeilijk gehad met liefde, ik voelde me niet ’heel’ en zocht naar deze allesomvattende Liefde. Ik voel heel veel liefde voor mijn kinderen, mijn partner en veel mensen in mijn omgeving, maar deze liefde is van een heel ander niveau, het is ‘aardser’. Ik kan het niet anders omschrijven.

Begrijp me niet verkeerd aardse liefde is heel mooi, verrijkend en diepgaand, het is een rijkdom in ons leven. Zonder liefde heeft het leven weinig betekenis.

Onvoorwaardelijke liefde is volledig liefhebben, zonder verwachtingen, eisen of beperkingen. Elkaar nemen zoals je bent, zonder elkaar te willen veranderen. Om onvoorwaardelijk van jezelf te houden ondanks je eigen tekortkomingen.

Maar we leven in een wereld van dualiteit, liefde is puur maar liefde is ook pijnlijk. We worden weleens gekwetst door mensen waarvan we liefde verwachten. Deze conflicten maken deel uit van onze ‘aardse’ liefde.

Het zijn niet altijd momenten van perfecte harmonie. We hebben onvervulde behoeften die ertoe leiden dat we bepaalde eisen aan de ander stellen.

Als je aanvaardt dat liefde ook dualiteit is dat liefde niet enkel bestaat uit steunen, troosten en omarmen maar ook uit confrontaties en uitdagingen aangaan dan is liefde mooi en ben je ook met elkaar verbonden. Onderdrukken wat je voelt of wat je wilt is niet gezond.

Wat heeft mediumschap me gebracht?

 Mijn ontwikkeling in het mediumschap, de vele gesprekken met overledenen en met mijn gidsen, geven me antwoorden en inzichten over het leven, de dood en het leven na de dood. Ik weet diep vanbinnen dat er leven is na de dood. Ik geniet nu met volle teugen van het leven want ik weet dat ik hier tijdelijk ben en met een doel.

Ik heb geen angst voor de dood. De dood bleek niet dood te zijn. Sterven is net zo normaal als geboren worden. De pasgeborene ademt zijn eerste adem in, de stervende blaast zijn laatste adem uit en leeft verder in een ruimer en liefdevol bewustzijn.

Ik voel zoveel vreugde en verwondering in mijn hart als ik me met de onzichtbare wereld verbind. Ik voel de liefde van de andere wereld door heel mijn hart en ziel stromen. Het maakt me diep gelukkig.

Hier heb ik de Liefde teruggevonden waar ik zo op zoek naar was. We kunnen de liefde niet buiten onszelf zoeken. Liefde is meer dan een gevoel, het is een kracht die door alles heen stroomt..

Dit is de Liefde waar ik naar zocht. We zijn allemaal verbonden met deze onvoorwaardelijke Liefde, deze onzichtbare wereld. We krijgen begeleiding vanuit deze wereld. Je ziel resoneert met deze onvoorwaardelijke Liefde.

Zet je hart wijd open om deze Liefde te ontvangen. Liefde kent geen vorm, deze energie is er altijd en overal. Zoek het niet buiten je, zoek het in je.

Nu zoveel jaren later ben ik dankbaar voor deze ervaring. Het heeft me doen inzien dat liefde het enige is wat telt. We mogen alle materie hebben, hebben we de liefde niet dan zijn we arm. Pas als je van jezelf kan houden, de liefde in jezelf kan voelen, valt het ‘waarom ben ik hier?’ op zijn plaats.

 

Liefde is het geheim van het leven.

Ik hou van dit gedicht van Charlie Chaplin. Hou van jezelf, waardeer de kleine dingen om je heen, geniet van elk moment en luister naar de wijsheid van je hart.

Toen ik van mezelf begon te houden,
zag ik in dat mijn onrust en emotioneel lijden signalen zijn,
dat ik niet leef in harmonie met mezelf.
Nu weet ik: dat is authenticiteit.

Toen ik van mezelf begon te houden,
begreep ik dat ik altijd op het juiste moment op de juiste plek ben
en dat alles gebeurt op precies het juiste moment
ik kan dus rustig zijn
Nu weet ik: dat is zelfvertrouwen

Toen ik van mezelf begon te houden,
verlangde ik niet langer naar een ander leven
en zag ik dat alles in de wereld om me heen
een uitnodiging is om me te ontwikkelen
Nu weet ik: dat is groei

Toen ik van mezelf begon te houden,
stopte ik om elke minuut te vullen en
plannen voor de toekomst te maken
nu doe ik alleen dat waar ik blij van word
waar ik van houd en wat mijn hart laat zingen
op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo
Nu weet ik: dat is eenvoud

Toen ik van mezelf begon te houden,
heb ik me bevrijd van alles wat niet goed voor me was:
voeding, mensen, spullen, situaties
en alles wat aan me trok, wat me weg leidde van mezelf
Eerst noemde ik het ‘gezond egoïsme’
nu weet ik: dat is liefde voor jezelf

Toen ik van mezelf begon te houden,
begreep ik hoeveel ik iemand kan kwetsen
als ik plotseling verlangens opdring
zelfs als ik wist dat de tijd er niet rijp
voor was en de ander er niet klaar voor was
– zelfs als ík die ander was
Nu weet ik: dat is respect

Toen ik van mezelf begon te houden
stopte ik met steeds mijn gelijk willen halen
en sindsdien merk ik steeds vaker
dat niets zwart of wit is
Nu weet ik: dat is bescheidenheid

Toen ik van mezelf begon te houden
wilde ik niet langer in het verleden leven en me geen zorgen
meer maken over de toekomst
nu leef ik alleen in het moment
in het hier en nu, waarin alles gebeurt
en ik noem dat zijn

Toen ik van mezelf begon te houden
zag ik in dat mijn gedachten met me aan de haal kunnen gaan
en me een naar gevoel kunnen geven
Maar toen ik mijn hart liet spreken, werd mijn mind een waardevolle bondgenoot
Nu noem ik deze verbinding de wijsheid van het hart

Wanneer we van onszelf gaan houden
hoeven we niet langer bang te zijn voor confrontaties
met onszelf of met anderen
Zelfs sterren botsen weleens
en daaruit worden weer nieuwe werelden geboren
Nu weet ik: dat is leven
 ~ Charlie Chaplin

PS.
Cardioloog Pim van Lommel heeft een boeiend boek geschreven over Bijna-Dood ervaring:
Eindeloos bewustzijn 

Ben je klaar om de wereld van dierencommunicatie te betreden en je band met je dierlijke metgezellen te versterken?

Dankzij deze online opzet kun je de cursus op elk gewenst moment starten en op je eigen tempo volgen. Waar en wanneer het jou uitkomt!

Delen als je het leuk vindt!

Scroll naar boven