mediteren
Picture of Martine Debaeke

Martine Debaeke

Gemakkelijk mediteren
7 tips die je kan gebruiken

In de jaren tachtig heb ik het voorrecht gehad om yogales te kunnen volgen bij Rama Saenen. Hij was één van de yoga-pioniers in België. Een man met een groot charisma. De spirituele kennis en wijsheid die hij van zijn Indische leraars kreeg gaf hij met veel passie door. Hij heeft me het belang van stil zijn bijgebracht.

Tijdens mijn opleiding mediumschap heb ik leren mediteren. Twee jaar lang reed ik ’s avonds, bijna tweewekelijks, 260 km om bij mijn mediumschap mentors José Gosschalk en Karel Besseling te leren mediteren.

Bij hen heb ik de klassieke Indiase methode geleerd, zoals de verlichte meester Yogananda het onderwees. Deze vorm van meditatie leerde me om een sterke verbinding te krijgen met overledenen en mijn gidsen.

Het is een meditatietechniek die de ademhaling zo goed als stillegt waardoor je denken bijna helemaal stilgezet wordt.  

Stil zijn is geen evidentie in onze snelle en rumoerige wereld.

We willen gelukkig zijn, rust en vrede ervaren. Maar hoe komt het dan dat onze geest toch ongelukkig en onrustig kan zijn? Onze buitenwereld is een reflectie van onze binnenwereld. Hoe we ons van binnen voelen heeft invloed op onze omgeving.

Als je ’s morgens met het verkeerde been uit bed stapt lijkt het of iedereen in je omgeving slechtgezind of boos is. Heb je veel stress, dan zul je omgeving er alles aan doen om je stressniveau nog te verhogen.

Je staat in de file, aan de verkeerde kassa aan te schuiven, de computer doet niet wat je wil, er wordt meer werk naar je doorgeschoven. De kinderen zijn druk. Alles draait vierkant je geluk-niveau zakt onder nul. 

Wat is het belang van meditatie.

Het doel van meditatie is om rust, stilte, vrede en geluk in jezelf te creëren, om intuïtief antwoorden op persoonlijke levensvragen te ontvangen. Het maakt ons stressvolle en vaak overbelaste leven kalmer en productiever.

Meditatie opent de weg naar onze creativiteit.

Meditatie is luisteren naar wijsheid die je ontvangt vanuit het Kosmisch Bewustzijn, het Goddelijke of het Alwetend veld of hoe je ook het wil benoemen, luisteren naar je gidsen en overledenen. We luisteren niet met onze fysieke oren, we luisteren tijdens meditatie met onze Ziel.

 Wees stil en luister! Vanuit deze stilte gebeuren wonderen.

Waarom is het zo moeilijk om te mediteren?

De enige vereiste om te mediteren is je onrust, spanning en  verwachtingen los te laten waardoor je terug bij je innerlijke kern komt en ontspannen kan opgaan in het Hoger Bewustzijn, het Alwetend veld.

Maar ons denken wil de leiding over ons leven nemen. Het is zoals dat pratende aapje dat er alles aan doet om de stilte en het geluk dat we in onszelf zoeken wil saboteren.

 

Wat gebeurt er als we die pratende aap het zwijgen willen opleggen?

We kunnen ons denken met een pratende aap vergelijken. Hij praat steeds maar door en heeft zo ook controle over onze emoties en ons lichaam.

Als je deze aap wil temmen en je stopt hem in een donkere kooi dan kan het zijn dat hij heel even rustig is, maar als hij zich opgesloten voelt en stil moet zitten zal hij tekeer gaan.

Hij wil eruit! Van zodra je de kooi weer opendoet, springt hij er met heel veel enthousiasme uit en is niet meer rustig te krijgen. Hij is door het dolle heen.

Je kan hem dus beter eerst temmen door hem eerst wat snoepjes te geven die hij graag lust, heel rustig en liefdevol met hem omgaan waardoor hij vertrouwen in je krijgt. Zo zal hij geleidelijk aan innerlijk rustiger worden.

Als de aap innerlijk rustiger wordt, wordt hij uiterlijk ook rustig. Je kan hem dan heel rustig in de kooi zetten, hem eerst laten wennen, als hij zich op zijn gemak voelt dan kan je de kooi sluiten.

Dit kan je vergelijken met mediteren. Je kan jezelf op een liefdevolle manier, met heel veel geduld en zonder oordeel voor wat er ontstaat trainen om je geest tot rust te brengen.

Het is beter om eerst vijf minuten, dan tien minuten te mediteren tot je gewend bent aan de rust en de stilte, dan pas kan je jouw kooi sluiten en volledig en langere tijd opgaan in je meditatie.

Meditatie is een discipline.

 Ik heb er lange tijd over gedaan om echt in stilte te kunnen zitten. Ik werd door alles en nog wat afgeleid. Geluiden stoorde me, ik kreeg overal jeuk, mijn benen werden onrustig, emoties popte op. Mijn denken kreeg ik maar heel even stil.  

Mediteren lukt niet vanzelf, we geven het veel te snel op als het niet onmiddellijk lukt. Mediteren is een discipline, net zoals je je spieren traint. Gun jezelf de tijd. Aanvaard dat alles er mag zijn. Als je aanvaardt dat het nooit echt stil is, dat je fysieke lichaam reageert, dat er emoties mogen zijn, dan word je vanzelf rustiger.

Bij mediteren moet niets, jezelf dwingen heeft geen zin, je doet het omdat je het fijn vindt, omdat het je vreugde en rust geeft. Als je mentaal met je boodschappenlijstje, de strijk of je werk bezig bent, stop dan met mediteren en ga op een ander moment mediteren. 

Hoe vaker je op dezelfde manier mediteert, hetzelfde ritueel gebruikt, hoe sneller je onderbewuste weet dat je gaat mediteren. Zoek een meditatie die bij je past, blijf deze steeds herhalen. Ga op dezelfde plaats zitten, als je graag met muziek mediteert zet dan steeds dezelfde muziek op.

Steek een kaarsje aan, brand eventueel een beetje wierook of een ontspannende etherische olie. Je onderbewustzijn wordt hierdoor geprogrammeerd en je ‘valt’ sneller in meditatie.

 Waarom zou je mediteren?

Ons leven is een zoektocht naar onze talenten en onze gaven. Het is een zoektocht naar onze Zielsbestemming, een zoektocht naar ons hart.  

Tijdens het mediteren stel je jezelf open, je wordt een mooi en helder communicatiekanaal, met het Alwetend Veld, de onzichtbare wereld van waaruit je inspiratie, kennis en wijsheid krijgt.   

Als een soort innerlijk gebed kan je net voor je mediteert een intentie uitzenden. Maar mediteren is geen eenrichtingsverkeer, het is niet enkel vragen. Het is tweerichtingsverkeer, vraag wat je voor de andere wereld, voor het Universum, kan betekenen.

Het is geven en ontvangen. Van hieruit gebeuren wonderen, magie ontstaat. Toevalligheden komen naar je toe. Vanuit dit stille gebed ontvangen we niet altijd wat we willen maar eerder wat we nodig hebben om als ziel te groeien.

Meditatie is mijn spirituele leraar, mijn emotionele therapie. Ik mediteer elke dag ongeveer anderhalf uur. Dankzij meditatie kan ik in moeilijke situaties in evenwicht blijven en versterk ik mijn contact met de Zielenwereld.

Als ik de meditatie af en toe toch loslaat dan word ik onrustig, mijn denken slaat op hol en ik word opgeslorpt door de drukte om me heen. Mijn focus valt helemaal weg. Ik loop als een kip zonder kop rond en ik weet niet waarom.

Neem elke dag ‘s morgens even de tijd om te mediteren, ook al ga je maar vijf of tien minuten de stilte in. Je zult er heel je dag voordeel uit halen.

Welke techniek kan je gebruiken als je niet of moeilijk kan mediteren?

  1.   Concentreer je op ademhaling. Volg de stroom van in-en uitademen. Dwalen je gedachten af concentreer je dan terug op je ademhaling.  
  2.   Staar naar een kaarsvlam, een beeld, mandala of een symbool.
  3.   Herhaal een mantra, zin of affirmatie.
  4.   Herhalend van 100 naar 0 tellen
  5.   Volg je gedachten, aanschouw ze zonder erop in te gaan. 
  6.   Luister heel intens naar muziek of een geluid, naar het tikken van een klok.  
  7.   Wees ontspannen en ontvankelijk voor alles wat zich aandient.

Als je stilzitten te moeilijk vindt kan je meditatief:

  1.   In stilte wandelen en opmerkzaam zijn voor je omgeving.
  2.   Geconcentreerd kijken hoe je een dagdagelijkse klus uitvoert.
  3.   Ritmisch bewegen.

Het grote nadeel van mediteren?

Ik heb er nog geen gevonden!

Het geeft me enkel vreugde en rust!

 

‘Meditatie is geen vluchten uit de wereld, geen zichzelf afzonderen en afsluiten, maar veeleer het begrijpen van de wereld en haar wegen’

~ Krishnamurti

PS: Elke woensdagavond geef ik een gratis healing. Doe je mee? Om mee te surfen op deze heerlijke energie kan je elke woensdag om 20uur, op een rustig plekje gaan zitten, open je hart en geniet van deze universele healende energie! Klik dus hier voor meer informatie en de gratis healing meditatie.

 

Ben je klaar om de wereld van dierencommunicatie te betreden en je band met je dierlijke metgezellen te versterken?

Dankzij deze online opzet kun je de cursus op elk gewenst moment starten en op je eigen tempo volgen. Waar en wanneer het jou uitkomt!

Delen als je het leuk vindt!

Scroll naar boven