7 tips voor je hoogsenitiviteit.
Picture of Martine Debaeke

Martine Debaeke

7 tips om met je hoogsensitiviteit om te gaan

Hoogsensitiviteit wordt vaker negatief dan positief ervaren. Waarom zien we er de meerwaarde niet van in? Sommige mensen sluiten zich, door het ervaren van teveel prikkels, helemaal af van de buitenwereld. Terwijl je juist hierdoor veel intenser kan leven. Hoe leer je hier mee omgaan? Dit lees je in deze blog!

7 tips om met je hoogsensitiviteit om te gaan. 

Wat is Hoogsensitiviteit? 

Hoogsensitiviteit is het vermogen om empathisch gevoelens van anderen aan te voelen. Je verplaatst jezelf in de gevoelens van anderen. Je inlevingsvermogen is groot waardoor je begrijpt wat de verlangens, wensen en gevoelens van de ander zijn.

Je bent gevoeliger voor externe prikkels, je ervaart geluiden, geuren, licht en gesprekken veel intenser.

Hoogsensitiviteit bestaat al sinds de oertijd. Mensen leefden in kleine groepen en dichter bij de natuur. Hun zintuigen moesten goed openstaan voor hun eigen veiligheid. Het was niet nodig dat iedereen hoogsensitief was maar iedereen was wel sensitief. Het was noodzakelijk en heel normaal.  

Tegenwoordig hebben we méér en andere zintuigelijke prikkels, waardoor we snel overprikkeld raken en onze zintuigen overgestimuleerd worden. 

Een open eiland werkplek, het berichtsignaal van onze smartphone, ruimtes waar veel mensen samenkomen, waar veel geroezemoes is. Muziek op de achtergrond of te luide muziek zorgen ervoor dat we snel overprikkeld geraken. 

De zintuigen van een hoogsensitief persoon staan steeds open.

Met hun zintuigen voelen ze onbewust bij iedereen in en weten niet meer welke gevoelens van zichzelf zijn en welke van de omgeving. Ze vereenzelvigen zich met gevoelens van anderen waardoor ze het emotioneel moeilijk krijgen en verward raken.  

Hoogsensitieve mensen denken veel na, ze zijn op zoek naar de zin van het leven, de zin van hun bestaan. Hoe meer hun sensitief ‘kanaal’ openstaat hoe drukker het in hun hoofd wordt. Ze ‘pikken’ overal informatie op, wat hen weer voeding geeft om over na te denken.

Hun hoofd kent geen rust. Op het einde van de dag voelen ze zich moe, uitgeput en helemaal leeg. Of ze worden humeurig, snel geïrriteerd en gefrustreerd, sommige worden depressief.  

Is hoogsensitief zijn een voordeel of een nadeel? 

Het ontwikkelen van mijn mediamieke gave heeft me vele inzichten gegeven in hoe mijn hoogsensitiviteit werkt. Hoe we het in ons voordeel kunnen laten werken in plaats van in ons nadeel. Ik ben nooit hoogsensitief geweest, wel sensitief. 

Hoe meer ik me ontwikkelde om met de zielenwereld te communiceren hoe sensitiever ik werd. In het verleden voelde ik wel veel aan maar ik wist hier geen weg mee. Ik begreep mezelf niet. 

Door mijn mediamieke ontwikkeling verstoorde geluid me veel sterker dan voorheen, dit maakte me prikkelbaar. Het licht werd te sterk waardoor ik meer hoofdpijn kreeg. Geuren kwamen sterker binnen. 

Emoties en gevoelens van anderen bleven aan me kleven. Als iemand depri was voelde ik me ook depri. Had iemand pijn aan de schouder, had ik dit ook. Nu weet ik dat dit niet mijn emoties en fysieke beperkingen zijn. Ik kan ze loslaten en in mijn eigen energie gaan staan.  

Door mijn zintuigen bewuster te gaan gebruiken laat ik hoogsensitiviteit in mijn voordeel werken.

Mijn verbinding met de zielenwereld is hierdoor veel sterker geworden. Ik voel hun liefde, emoties, karakter, ze laten me soms hun lievelingsparfum ruiken, de geur van sigaretten. Soms krijg ik een smaak van chocolade in mijn mond en dan weet ik dat ze van chocolade hielden. 

Deze hoogsensitiviteit geeft me de mogelijkheid om me in liefde met de zielenwereld te verbinden waardoor ik met hen kan communiceren. Door deze liefdevolle verbinding ontvang ik van hen informatie over het leven na de dood, over het doel van ons leven en kan ik mensen ondersteunen in hun rouwproces en levensprocessen.  

Intuïtief kan ik me, juist door deze sensitiviteit, verbinden met de ziel en de aura van de ander en invoelen wat hun belemmeringen zijn om te verder te groeien. Zo kunnen zij ook een stapje verder in hun leven zetten.

Ik zie hoogsensitiviteit als een grote meerwaarde in het leven.

Nu mag alles er zijn zonder dat het me verstoord. Op momenten dat ik teveel in mijn hoofd leef en mijn zintuigen me weer parten spelen, weet ik dat mijn aandacht teveel naar de buitenwereld gericht is. Dan zoek ik de stilte op en verbind me weer met de liefde van de andere zijde, zo vind ik terug de connectie met mezelf.  

Hoe leer je met hoogsensitiviteit omgaan?  

1. Aard jezelf goed.

Maak goed contact met de aarde, visualiseer dat er wortels uit je voeten groeien die zich diep in de aarde vertakken. 

Trek de natuur in, ga wandelen en wees heel bewust van de ondergrond waarop je loopt. Breng je zintuigen naar buiten, luister naar de vogels, natuurgeluiden. Kijk om je heen. Het denken is bij hoogsensitiviteit een valkuil, juist door te verbinden met de natuur vind je innerlijke rust. 

2. Scan je lichaam.

Leer aanvoelen hoe je je voelt vooraleer je in contact komt met iemand, heb je ergens pijn, ben je moe, hoe is je humeur? Scan na deze ontmoeting terug je lichaam en je emoties. Als je je anders voelt dan voordien, weet je dat je de energie van de ander hebt opgepikt. 

Visualiseer na deze ontmoeting dat je de ander zijn energie teruggeeft en dat je jouw energie die je bij deze persoon hebt achtergelaten weer naar je terughaalt. Vul je lichaam terug op met jouw liefdevolle energie. Dit manifesteert zich door de kracht van je gedachte. 

 3. Visualiseer je in een koepel van wit licht.

Waar licht is kan geen duister zijn, zo blijf je goed beschermd tegen indrukken en gevoelens van buitenaf en blijf je dicht bij jezelf. 

4. Plan je agenda nooit overvol,

geef je denken voldoende rust. Ga sporten, dansen, doe aan yoga, lach. Zoek iets wat bij je past, waar je vrolijk van wordt en waar je jouw energie de vrijheid kan geven.
Energie moet kunnen stromen, moet in beweging kunnen zijn, je moet in deze energie kunnen dansen, dit stimuleert je creativiteit en je intuïtieve ingevingen. 

5. Mediteer, meditatie laadt je innerlijke batterij weer op. 

Aanvaard de geluiden van buiten. Het is nooit helemaal stil. Door je te focussen op geluid wordt het sterker. Neem het geluid mee naar binnen, door je ademhaling te volgen kom je in de stilte, in de innerlijke rust. 

6. Moei je niet met de ander.

Aanvaard dat alles is wat het is. Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid. Doordat je bij de ander invoelt wil je een oplossing voor de situatie aanreiken.Terwijl deze persoon er soms helemaal niet klaar voor is of er niet mee opgezet is dat je een oplossing wil aanreiken. 

Hierdoor komen hoogsensitieve mensen in conflict met zichzelf, ze voelen zich niet begrepen want ze willen juist door datgene wat ze aanvoelen de ander verder helpen.  

7. Zet je ‘voelsysteem’ aan en uit.

Je kun je gevoeligheid sluiten en toch vanuit je hart leven. Ik heb geleerd hoe ik mijn voelsprieten kan sluiten en openen. Hierdoor kan ik mijn intuïtieve waarnemingen op de juiste manier gebruiken. Zet je jouw ‘voelsprieten’ steeds open om overal informatie op te pikken dan verlies je jezelf en leidt dit tot te veel drukte in je hoofd. 

Als ik niet ‘werk’ sluit ik deels mijn zonnevlecht, mijn derde chakra. Ik visualiseer mijn zonnevlecht als een zonnebloem, deze bloem sluit ik een beetje, niet helemaal want ik wil me niet afsluiten van mijn gevoelsleven. Daarna aard ik goed, op deze manier hou ik geen energie vast en kan er healing ontstaan.  

Leer genieten van je sensitiviteit en hoogsensitiviteit, kijk naar wat voor meerwaarde het je geeft. Gebruik het ten goede, in contact met je medemens, voor je werk, voor je spirituele ontwikkeling. 

Het is een prachtig geschenk dat je hebt gekregen, zie het niet als een belemmering!

Laat steeds eerst je hart en je ziel spreken, daarna volgt je ratio.  

Omdat mensen onwetend zijn, begrijpen ze me niet. Slechts weinig mensen begrijpen me. Ik vind dat een compliment.
~ Lao-Tse

Ben je klaar om de wereld van dierencommunicatie te betreden en je band met je dierlijke metgezellen te versterken?

Dankzij deze online opzet kun je de cursus op elk gewenst moment starten en op je eigen tempo volgen. Waar en wanneer het jou uitkomt!

Delen als je het leuk vindt!

Scroll naar boven