WhatsApp Image 2024-05-28 at 13.14.09_76252538
Picture of Martine Debaeke

Martine Debaeke

4 tips voor meer rust in je leven

Leven in het NU heeft vele voordelen. Wanneer je in het hier-en-nu leeft, leef je waar het leven aan het gebeuren is en niet in de toekomst of het verleden.

Precies waar je zou moeten zijn. Wanneer je niet in het hier-en-nu leeft, leef je eigenlijk in een illusie. Een ander moment dan dit bestaat er niet.

Maar waarom is het zo lastig om je aandacht bij dit moment te houden?

Waarom dwalen onze gedachten zo vaak af? En hoe zorgen we ervoor dat we meer met onze aandacht en focus in dit moment leven? De meest voorkomende reden waarom dit zo moeilijk is, is dat we niet willen accepteren wat ons wellicht staat te gebeuren.

Wanneer we een vervelende situatie tegenkomen, gaan we hierover piekeren. Met als gevolg dat we niet meer met onze aandacht in het hier-en-nu zijn. Je wilt de situatie veranderen, maar dat gaat niet.
Het is al gebeurd. Of hetgeen waar we ons zorgen over maken ligt nog in de toekomst

Wat is de oplossing hiervoor?

Acceptatie.

Laat de emotie die je voelt er zijn, zonder die te willen veranderen.
Het willen veranderen van de emotie is alleen maar vermoeiend en frustrerend.
Wanneer je angst voelt, accepteer het dan, plaats het onder de noemer angst en ga verder waar je mee bezig was.

Je bent je angst niet.
Je bent veel meer dan je angsten. Onze emoties en gevoelens zijn deel van ons, maar ze zijn niet de baas.
Angst is niet echt. De enige plaats waar angst kan bestaan, is in onze gedachten over de toekomst. Het is een product van onze verbeelding. Waardoor we bang zijn voor dingen die op dit moment niet bestaan ​​en misschien nooit zullen bestaan!

Hier 4 tips om je te helpen meer in het nu te leven en meer rust te voelen.

1. Mediteer.

Mediteren kan ongelooflijk veel voor je doen. Het is één van de beste manieren om in het hier-en-nu te leven en je emoties beter te leren begrijpen.
Je leert je gedachten en emoties zonder oordeel te observeren, daardoor kan je ze ook beter leren begrijpen.

Een paar minuten per dag maakt al een enorm verschil. Het zorgt voor een kalme geest en dat je niet constant achter je gedachten aan het rennen bent. Doordat je gedachten kalmer zijn en minder stressvol, heb je meer aandacht voor wat er nu om je heen gebeurt.

2. Droom over de toekomst, maar richt je aandacht op het leven in het hier-en-nu.

Leven in het hier-en-nu betekent niet dat je geen dromen en doelen meer kan hebben.
Het is goed om te blijven dromen. Dit zorgt ervoor dat je niet je hele leven op dezelfde plaats blijft en dat je jezelf ontwikkelt. Maar om de dromen en doelen te bereiken moet je je aandacht richten op het hier-en-nu. Nu is namelijk wanneer je actie kan ondernemen om naar je dromen en doelen toe te werken. Nu creëren we onze toekomst.

Dus droom, geloof en doe, maar geniet vooral van de weg er naar toe.

3. Hecht minder belang aan het resultaat.

Wanneer je jezelf vastzet op een bepaald resultaat of een bepaalde uitkomst, probeer je de toekomst te voorspellen. Je leeft dus niet in het moment, en mocht je vervolgens het resultaat waar je je zo aan vast hebt gehouden niet behalen, raak je alleen maar teleurgesteld. En dat is zeker niet het resultaat dat je wilt.

4. Geniet van het moment.

Wanneer je je aandacht richt op het huidige moment, kun je meer genieten van de kleine en mooie dingen in het leven en ervaar je een dieper gevoel van dankbaarheid en tevredenheid.

Luister actief naar anderen, richt je volledige aandacht op de persoon met wie je praat. Luister naar wat ze te zeggen hebben zonder afleidingen, wees mentaal en emotioneel aanwezig. Laat je gedachten niet afdwalen naar andere zaken of zorgen. Geef deze persoon je volle aandacht. Door volledig aanwezig te zijn in interacties met anderen ontvang je diepere en meer vervullende verbindingen.

Al het moois van het leven speelt zich nu af, niet in het verleden of in de toekomst. Hele goede reden om weer in dit moment te gaan leven!

Ben je klaar om de wereld van dierencommunicatie te betreden en je band met je dierlijke metgezellen te versterken?

Dankzij deze online opzet kun je de cursus op elk gewenst moment starten en op je eigen tempo volgen. Waar en wanneer het jou uitkomt!

Delen als je het leuk vindt!

Scroll naar boven